Wild: Ecologisch verantwoord product
Wild is het meest ecologisch stukje scharrelvlees wat de consument
zich maar kan wensen. In volledige vrijheid opgegroeid onder de
natuurlijke omstandigheden, vakkundig geoogst door de jager en verwerkt
tot een bijzonder streekproduct door de lokale vakman.
Dit natuurlijke en regionale wildproduct is qua smaak van zeer bijzonder en verfijnd.
Vers, gerookt of gedroogd geeft wild telkenmale een zeer bijzonder smaakbeleving aan een diner, lunch of borreluurtje.
De (stadse) consument van de producten van de massaproductie
(kiloknallerslager) is spijtig genoeg sterk vervreemd van het hele
verwerkingsproces van dier tot karbonade of biefstuk, worst en/of
broodbeleg. Voor elk stuk vlees wordt een dier gedood en verwerkt! Bij
massaproductie bepalen primair kostenbeheersing en productievolume de
prijs voor de consument. De wijze waarop bij de jacht het dier
bemachtigd en verwerkt wordt, is vele malen respectvoller ten aanzien
van het dier, zijn natuurlijke omgeving en de uiteindelijke consument,
dan bij de massaproductie. Wild is een op zeer respectvolle wijze
verkregen en tot een mooie, smaakvol natuurlijke product verwerkt stukje
scharrelvlees.
Veel (stads-)mensen weten niet meer hoe een dergelijk mooi stukje
wild moet worden bereidt om de smaak volledig tot haar recht te laten
komen. Teneinde de bevolking weer kennis te laten maken met deze mooie,
natuurlijke streekproducten timmeren restaurateurs, keurslagers,
poeliers en topkoks ondermeer via workshops aan de weg om het wild weer
haar rechtmatige, gezonde plekje op het menu van de stadsbevolking te
krijgen.
Voor beschrijvingen van het wild, de wildbereiding, recepturen, producten, etc. kunt u Wildplaza raadplegen.
De Kookerij biedt belangstellenden een uitgebreide workshops,
waarin alle ins- en outs van de wildbereiding van klein- en grofwild aan
de orde komen.
Slagerij G. ter Weele te Oene en te Emst levert zeer bijzondere en smaakvolle streekproducten bereidt met wild.
Bron: www.slagerijterweele.nl
De wildbeheereenheid is de vereniging van lokale jachthouders en jagers die uitvoering geeft aan verantwoord en duurzaam wildbeheer.